Stichting Doesburgse Muziekcultuur

Concerten in Doesburg
Grote of Martinikerk en Gasthuiskerk

Beste muziekliefhebber, met genoegen sturen we u de uitnodiging voor het concert op tweede kerstdag 26 december. Dan kunnen we genieten van:


DROMEN ALS MESSIAEN (1908-1992)

Gijs van Schoonhoven, orgel

Een bijzonder orgelconcert waarbij klanken worden omgezet in kleuren en op het orgel worden geprojecteerd.

We verheugen ons op uw aanwezigheid en begroeten u met veel plezier bij onze concerten in deze prachtige kerk van Doesburg.

Wilt u donateur worden? Donateurs hebben bij ons een streepje voor. Lees de info op de pagina donateurs op onze website.

Bestuur StiDoMu

Het concert

Stidomu-aff-Kerst21DROMEN ALS MESSIAEN

met

Gijs van Schoonhoven
orgelin de Grote of Martinikerk Doesburg
Tweede kerstdag om 15.00 uur

Dromen als Messiaen

Het programma

Qua opzet heeft Messiaens orgelcyclus La Nativité du Seigneur meer weg van een theologisch traktaat dan van sfeervolle kerstmuziek. Het werk bevat negen delen, uiteen vallend in drie maal drie delen:
  1. 'De drie geboorten' (de temporele geboorte van Christus, de eeuwige geboorte van het Woord, de spirituele geboorte van de christenen: La Vierge, Le Verbe & Les Enfants de Dieu),
  2. 'Onze voorbeschikkingdoor de vleeswording van het Woord' (Desseins Eternels, Jésus accepte la Souffrance & Dieu Parmi Nous),
  3. 'Diverse personen die kleur geven aan het feest van Kerst' (Les Bergers, Les Anges & Les Mages). Het slot van de cyclus is de spectaculaire toccata Dieu Parmi Nous: een schitterende (maar tevergeefse) poging om de immer populaire Toccata's van Bach en Widor voor altijd van de troon te stoten.

Over Olivier Messiaen

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur?
De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.

De uitvoerenden

‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx en beeldend kunstenaar Johan Luijmes. Gijs van Schoonhoven verzorgt de klanken op het Walckerorgel van de Martinikerk.

Concertserie seizoen 2021-2022

Volgende concerten (onder voorbehoud)
16 januari 2022: Apollo ensemble (Gasthuiskerk)
17 februari 2022: Johanette Zomer (Gasthuiskerk)
20 maart 2022: Matthaus Passion door het Luthers Bach Ensemble ( Martinikerk)

Toegangskaarten en meer info

Toegangskaarten zijn digitaal te bestellen via de bestelknop of via onze website www.stidomu.nl. Lukt het u niet om digitaal uw concert te boeken of kunt u niet internetbankieren? We helpen u graag. Mail dan naar secretariaat@stidomu.nl of bel met Reinoud Egberts op 06 5367 1715
Kijk voor informatie over ons en onze concerten ook op onze website StiDoMu.nl en volg ons op Facebook.

Coronamaatregelen.
Lees op onze website over de coronamaatregelen. We houden ons aan de regelgeving vanuit de overheid en werken met het coronatoegangsbewijs. Zie op www.rijksoverheid.nl voor meer informatie.
Logo 160bs.
Unsubscribe | Manage subscription
Secretariaat: Kastanjelaan 3, 6955 AM Ellecom
facebook twitter website 
MailPoet