Alexander's Feast

Alexander's Feast


22 september 2018

Locatie: Martinikerk

Toegangsprijzen:
- Normaal: € 28,50,-
- Donateurs: € 25,-
- Jeugd tot 18 jaar: € 15,-
Kaarten zijn online te bestellen of op de avond zelf aan de kerk vanaf 19.00 uur.

Speciale aanbieding: wilt u naast dit concert ook naar de concerten op 7 en 21 oktober?
U betaalt dan slechts 55 euro voor deze drie concerten (i.p.v. 63,50).
Lees meer over onze miniserie

Programma:

Georg Frideric Handel (1685-1759)
* Alexander's Feast HWV 75

Uitvoerenden:
Luthers Bach Ensemble (kleinkoor, solisten & barokorkest) o.l.v. gastdirigent Peter Dijkstra

Lucie Chartin (sopraan)
Robert Kuizenga (countertenor)
Jan-Willem Schaafsma (tenor)
David Greco (bas)

Het Luthers Bach Ensemble uit Groningen staat in 2017 voor een 11 jaar jong barokensemble dat uitvoert op authentieke instrumenten. Wij kennen het in Doesburg inmiddels van uitvoeringen van de Matthäus-Passion, de Markus-Passion en de Hohe Messe.

In 1736 werd Händels Alexander’s Feast voor het eerst opgevoerd in Londen. Het is een soort opera zonder decors en acterende zangers, maar wel met een meeslepend verhaal. Alexander’s Feast kent een vorstelijke bezetting met strijkers en blazers, werkelijk alles wordt hier uit de kast gehaald om Alexanders overwinning luister bij te zetten
In de opvoering door het Luthers Bach Ensemble komen drie grootheden samen: de overweldigende muziek van Händel, de prachtige tekst van John Dryden en de wereldberoemde koordirigent Peter Dijkstra. Met Peter Dijkstra heeft het LBE opnieuw een internationale grootheid aan zich weten te binden. Begonnen als dirigent van het vermaarde vocaal ensemble ‘The Gents’, werd hij in 2005 artistiek directeur van het koor van de Bayerische Rundfunk en in 2007 chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor. Sinds 2015 is hij chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor.

Alexander de Grote heeft de stad Persepolis op de Perzen veroverd en op de avond van de overwinning wordt er door hem en zijn geliefde Thaïs een groot banket gehouden om dit te vieren: De muziek wordt verzorgd door hofmuzikant Timotheus en het koor en de solisten vertellen ons in schitterende aria’s en koren hoe Alexander reageert op diens muziek. De stemming van Alexander slaat voortdurend om, van een stralend humeur naar dronkenschap, van ijdelheid naar medelijden en verdriet, gevolgd door verliefdheid en slaap. Maar dan ontwaakt hij door een wraakzang van Timotheus, die de geesten heeft opgewekt van de gevallen Griekse soldaten. Daarop steekt Alexander de stad in brand. Timotheus weet echter de stemming van de vorst om te buigen naar tedere gevoelens en dan daalt Cecilia, de beschermheilige van de muziek, uit de hemel neer.

[addtoany]

{title}

Volledige kalender bekijken