Elmar Lehnen (D), orgel

Elmar Lehnen (D), orgel


4 augustus 2022

(i.s.m. Stichting Vox Humana)

HET PROGRAMMA

Walcker-orgel

Johann Sebastian Bach
(1685-1750)Wo soll ich fliehen hin, BWV 646

Joseph Jongen (1873-1953) Sonate Eroïca, Op. 94

Johann Sebastian Bach Wer nun den lieben Gott läßt walten, BWV 647

César Franck
(1822-1890) Premier choral

Johann Sebastian Bach Kommst du nun, Jesu, vom Himmel herunter, BWV 650

Elmar Lehnen
(Geboren 1965) Improvisatie

DE ORGANIST
Elmar Lehnen
, geboren in Hinsbeck aan de Nederrijn, kreeg zijn eerste orgellessen van Wolfgang Seifen. Hij voltooide zijn studie kerkmuziek aan de kerkmuziekschool St. Gregorius-Haus in Aken, waar hij later orgel en koordirectie doceerde. Verdere studie leidde hem naar de Schola Cantorum in Parijs, naar Jean-Paul Imbert. Hier behaalde hij zijn “Diplôme de concert” met onderscheiding. 

Na tien jaar als cantor van de parochie St. Anna in Mönchengladbach-Windberg, werd hij in oktober 2000 benoemd tot organist van de Marien-basilika in Kevelaer. Sinds januari 2004 leidt hij het koor KALOBRHI in Nettetal en van 2008 tot 2012 het basiliekkoor en het basiliekorkest in Kevelaer en sinds 2008 het koperorkest van de muziekvereniging in Kevelaer. 

Centraal in zijn werk staat de samenwerking met de trombonist Hansjörg Fink en het vocaal ensemble Consonanz à 4, waarbij hij ook als componist actief is. Het hoogtepunt van zijn compositorische werk is ongetwijfeld het grote mysteriespel “Mensch! Maria!“ voor symfonieorkest, koor en solisten, dat in 2017 in Kevelaer in première ging. 

De dagelijkse muzikale vormgeving van de liturgie, die in het bedevaartsoord elke dag plechtig is, blijft hem naast zijn levendige concertactiviteiten in binnen- en buitenland het meest dierbaar.

 

Volledige kalender bekijken