Geannuleerd: Kerst-orgelconcert Gijs van Schoonhoven

Geannuleerd: Kerst-orgelconcert Gijs van Schoonhoven


26 december 2021

We zijn gehouden aan de coronamaatregelen:
1. De coronatoegangstest met identiteitscontrole. We checken de QR-code op uw telefoon of de papieren versie.
2. Digitale verkoop  van de tickets. Lukt het u niet om digitaal uw concert te boeken of kunt u niet internetbankieren? We helpen u graag. Mail naar info@stidomu.nl of bel met Reinoud Egberts op 06 53 67 17 15


 

Op 2e Kerstdag, 26 december 2021, speelt Gijs van Schoonhoven de cyclus La Nativité du Seigneur van Olivier Messiaen: uitsluitend op het Walcker-orgel.

De toegangsprijzen zijn € 12 en voor donateurs € 10.
Dat concert is in samenwerking met het project Dromen als Messiaen. Die samenwerking houdt in dat er een lichtshow bijgevoegd wordt.

Dit lees je op hun website www.dromenalsmessiaen.nl

Wat als je klanken niet alleen hoort, maar ook ziet in kleur?
De Franse organist en componist Olivier Messiaen verbond kleuren aan klanken wanneer hij zijn stukken componeerde. In ‘Dromen als Messiaen’ duik je voor even in deze bijzondere wereld waar klank en kleur samengaan. Stel je voor: een intense audiovisuele performance met verglijdende beelden en kleuren op het orgel zelf.

Messiaens ‘La Nativité du Seigneur’, gebaseerd op het kerstverhaal, wordt uitgevoerd als nooit tevoren. De live-gegenereerde beelden zijn gebaseerd op de negen pasteltekeningen die de Franse schilder Charles Blanc-Gatti (1890-1966) maakte naar aanleiding van een van de eerste uitvoeringen van ‘La Nativité du Seigneur’ in 1936. Blanc-Gatti, die bevriend was met Messiaen, was een van de grondleggers van het Musicalisme, een kunststroming waarbij schilders theorieën over het verband tussen klank en kleur in praktijk brachten.

De kleuranimaties in ‘Dromen als Messiaen’ worden gegenereerd op basis van de specifieke klankkleuren die bij elk orgel en bij elk stuk verschillend zijn. Zo is iedere uitvoering op elk orgel uniek. ‘Dromen als Messiaen’ wordt gerealiseerd door audiovisueel componist Marcel Wierckx, en musicus en beeldend kunstenaar Johan Luijmes, naar een idee van laatstgenoemde.

 

 

 

Volledige kalender bekijken