Monteverdi Kamerkoor Utrecht. Muziek uit de Baltische landen.

Monteverdi Kamerkoor Utrecht. Muziek uit de Baltische landen.


23 oktober 2022

 

 

 

 

 

 

Monteverdi kamerkoor en Wouter Verhage

Het Monteverdi Kamerkoor Utrech
t zingt hedendaagse Baltische folklore en brengt een sprankelend programma met componisten uit Estland, Letland en Litouwen. U hoort werken van onder andere Pēteris Vasks, Arvo Pärt, Veljo Tormis, Cyrillus Kreek, Urmas Sisask, Onutė Narbutaitė en Pärt Uusberg. Allemaal hebben ze de Baltische folklore als inspiratiebron gebruikt. In de werken staan de natuur – die bijna heilig is – en de dagelijkse dingen centraal. Het koor neemt u mee in de magische wereld van de bossen, de meren, de zee en de volksgeschiedenis van de uitgestrekte Baltische landschappen.

In de bijzondere, beeldende muziek zijn de klanken van de natuur te horen: zo horen we bij Tormis het huilen van de wind in de zeilen van een schip op zee, begeleid door een eenvoudig volksliedje, dat zich net als de golven eindeloos herhaalt. Narbutaitė roept de sfeer en de klanken op van een zomers bos vol kwetterende vogels, terwijl Uusberg het vallen van de avond verbeeldt in prachtige warme harmonieën.

Het koor
Opgericht in 1989 vanuit inspiratie en gedrevenheid door voormalig dirigent Wilko Brouwers, is het Monteverdi Kamerkoor Utrecht in de afgelopen 30 jaar uitgegroeid tot een enthousiaste groep van circa 22 zangers die de passie voor muziek samen deelt en uitdraagt. Het MKU zingt niet alleen oude muziek (renaissance en vroegbarok) maar programmeert met grote regelmaat ook hedendaags koorrepertoire, waarbij soms wordt samengewerkt met instrumentale ensembles.
Diverse componisten droegen koorwerken op aan het MKU, waaronder Joep Straesser; vanwege de bijzondere vertolking van de koorwerken van deze componist werd het koor op 2 juli 2006 bekroond met het in ontvangst nemen van de Straesser-Versterprijs. Ook won het Monteverdi Kamerkoor Utrecht zowel in 1997 als in 2000 de Eerste Prijs tijdens het Nederlands Koren Festival in Rotterdam.

Het programma
Imants Ramiņš (1943)
Put Vejini (Blow, winds)

Veljo Tormis (1930 -2017)
Laevas Lauldakse (Singing aboard ship)

Pēteris Vasks (1946)
Klusas Dziesmas (Silent songs)

[Orgelwerk]

Veljo Tormis
Pärismaalase lauluke (Aboriginal song)

Urmus Sisask (1960)
Ood armastusele (Ode to love)

[Orgelwerk]

Pauze

Cyrillus Kreek (1889-1962)
Drie volksliedjes:
I. Sirisege, sirbikesed (Sing, sing, sickles)
II. Maga, maga Matsikene (Sleep, sleep, little Matsik)
III. Mis sa sirised, sirtsukene? (Why are you chirping)

[Orgelwerk]

Onutė Narbutaitė (1956)
Vasara (Summer)

Arijs Skepasts (1961)
Es gulu, gulu (I am sleeping)

Arvo Pärt (1935)
My heart’s in the Highlands

Ēriks Ešenvalds (1977)
Stars

Pärt Uusberg (1986)
Õhtul

Volledige kalender bekijken