Musica Vocale - Mis in e-moll van Bruckner

Musica Vocale - Mis in e-moll van Bruckner


14 mei 2023

14 mei 2023
Op zondagmiddag 14 mei 15.00 uur organiseert StiDoMu haar laatste concert. Hiervoor is het Musica Vocale uit Wageningen uitgenodigd.

Musica Vocale voert de magnifieke Mis in e-klein(1869) uit van Anton Bruckner. Hoewel de muziek geschreven is voor koor en 15 blaasinstrumenten, voert Musica Vocale de mis uit met orgelbegeleiding door Wim Roelfsema.

Oorspronkelijk schreef Bruckner de mis voor gemengd koor en (militair) blazersensemble. De mis was namelijk bedoeld om uitgevoerd te worden tijdens de inwijding van de votiefkapel van de Nieuwe Dom in Linz die toen nog in aanbouw was. De plechtigheden zouden op het Domplein plaatsvinden, in de buitenlucht. Vandaar deze bezetting, zonder kwetsbare strijkinstrumenten en zangsolisten. Maar hierdoor ontstond wel een schitterende en unieke klankwereld. Daarbij greep Bruckner terug op het gregoriaans en de muziek uit de late renaissance zoals van Palestrina. Het resultaat is een prachtige synthese van oud en nieuw: van het heldere contrapunt uit de renaissance met de dramatische harmoniek uit de 19e eeuw.

Naast deze mis hoort u ook enkele motetten van Bruckner, namelijk het Ave Maria, Christus factus est en het Locus iste. Van Arvo Pärt staat het achtstemmige Salve Regina voor koor en orgel uit 2001 in schril contrast met de muziek van Bruckner. Hoewel ook Pärt inspiratie putte uit de renaissance, is zijn muziek vooral verstild en gewichtloos, met een vleugje Slavisch.

Toegang € 17,50/Kaarten via stidomu.nl

Volledige kalender bekijken