Orgelconcert Ansgar Schlei

Orgelconcert Ansgar Schlei


19 augustus 2021


Zomeravond-orgelconcert door Ansgar Schlei

Freytag-orgel
Jan Pieterszoon Sweelinck (1562-1621)
Ballo del granduca

Flentrop-orgel
Johann Caspar Ferdinand Fischer (1656-1746)
Praeludium septium

Dieterich Buxtehude (1637-1707)
Praeludium in g, BuxWV 149

Walcker-orgel
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fantasie en fuga in a, BWV 904 (arr. Max Reger)

Max Reger (1873-1916)
Préludium en Fuga in d, WoO, Nr.4

Margaretha Christina de Jong (geb. 1961)
Sonate over psalm 121

Over Ansgar Schlei
De Duitse organist Ansgar Schlei studeerde kerkmuziek aan de Hochschule für Musik und Theater te Hannover bij Cornelius Schneider-Pungs en Pier Damiano Peretti (orgel), Gerrit Zitterbart (piano) en Hildebrandt Haake (koordirectie). Na het behalen van zijn A-diploma zette hij zijn orgelstudie voort bij Bine Katrine Bryndorf, Carlo Hommel, Ton Koopman, Michael Radulescu, Reinhold Richter en Harald Vogel.

Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus in Springe/Deister en Hannover was Ansgar Schlei enige tijd organist van het ‘Christus-Pavillon’ op de wereldtentoonstelling EXPO te Hannover. Van 2001 tot 2006 was hij als cantor-organist verbonden aan de Petri-Pauli-Kirche in Bad Münder am Deister. Sinds 2006 is Ansgar Schlei als cantor-organist verbonden aan de Willibrordi-Dom in Wesel waar hij het Walcker-Marcussen-orgel bespeelt. Daarnaast is hij cantor-organist van de Evangelische kerk in de regio ’Rheinland‘ (District Wesel). In deze functie is hij tevens hoofd van de afdeling Kerkmuziek voor kerkmusici in de ‘Rheinland‘-regio.

Schlei geeft concerten in Duitsland en daarbuiten. Zijn repertoire omvat composities uit alle stijlperioden, met in het bijzondere de muziek uit de 17e en 18e eeuw. Op het label Discantus verschenen een aantal orgelcd’s van Ansgar Schlei, met o.a. werken van Bach, Böhm, Clarke, Clerambault, Mendelssohn en Reger.

 

Volledige kalender bekijken