Orgelconcert Anton Doornhein

Orgelconcert Anton Doornhein


12 augustus 2021

Zomeravond-orgelconcert Anton Doornhein

Freytag-orgel
Uit "Camphuysen manuscript": Daphne

Flentrop-orgel
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Fantasie und Fuge in D, BWV 912 (in der Bearbeitung für Orgel von Max Reger)

Walcker-orgel
Robert Schumann (1810-1856)
Fuge über B-A-C-H, Op.60, Nr.1

Milos Sokola (1913-1976)
Passacaglia quasi Toccata über das thema B-A-C-H

Sigfrid Karg-Elert (1877-1933)
Uit "Trois Impressions": Clair de Lune

Max Reger (1873-1916)
Introduction, Passacaglia und Fuge, Op.127

Over Anton Doornhein
Anton Doornhein werd op 27 augustus 1960 geboren te Rijnsburg. Al vroeg bleek zijn interesse voor het orgel; op negenjarige leeftijd kreeg hij zijn eerste orgellessen bij Nico de Raad te Katwijk. Na het behalen van diverse diploma's ging hij in 1978 naar het Rotterdams Conservatorium.

Hier studeerde hij hoofdvak orgel bij Jet Dubbeldam. De studie sloot hij af met de diploma's Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus. Verder behaalde hij hier ook diploma's voor pianospel. Na zijn opleiding nam hij deel aan diverse cursussen, o.a. bij Albert de Klerk en Kamiel d'Hooghe. Verder volgde hij interpretatielessen bij Marie Louise Langlais-Jaquet aan het 'Conservatoire International de Musique' te Parijs, die bekroond werden met een unanieme toekenning van de Grand Prix.

In 1985 won hij het 'Nationaal Orgelconcours' te Leiden in de categorie romantiek en in 1988 werd hij prijswinnaar van het Internationaal Orgelconcours te Nijmegen. Bij het Internationaal Bach Concours 1995 in de Grote of Sint-Bavokerk te Haarlem was hij een van de finalisten. Vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur ontving hij in 1997 de bronzen, en in 2004 de zilveren medaille 'Arts, Sciences et Lettres'. In 2001 won Anton Doornheim drie prijzen bij het César Franck Orgelconcours in de Kathedrale Basiliek St. Bavo te Haarlem: de tweede prijs, de publieksprijs en de Charles Tournemire-prijs.

Anton Doornhein is werkzaam als muzikaal balletbegeleider aan het Rotterdams Conservatorium (Codarts). Daarnaast is hij als organist is hij verbonden aan de R.K. Dominicuskerk (Het Steiger) in Rotterdam en aan de begraafplaats Oud Eik en Duinen te 's-Gravenhage.

Van zijn spel verscheen een aantal cd's met daarop opnamen in de St.-Agathakerk te Lisse, de Grote kerk te Beverwijk, de Mozes en Aéronkerk te Amsterdam, Dorpskerk Ouderkerk a/d IJssel, Katarinakerk te Stockholm en de St. Trinite te Parijs. In 2007 nam hij alle orgelwerken van Joseph Jongen op, die uitgekomen zijn in 2 cd-boxen van 2 cd's. Dit oeuvre werd gespeeld in de Onze-Lieve-Vrouwe Kerk van Laken (België) en in de Marienbasilika van Kevelaer (Duitsland).

 

Volledige kalender bekijken