Orgelconcert Bert den Hertog

Orgelconcert Bert den Hertog


29 juli 2021

Zomeravondconcert door Bert den Hertog

 

 

 

 

Flentrop-orgel:
Johann Sebastian Bach (1685-1750)
Preludium und Fuge in D, BWV 532
An Wasserflüssen Babylon, BWV 653

Jean Langlais (1907-1991)
Uit "Ten Pieces": Pasticcio

Walcker-orgel:
Louis Vierne (1870-1837)
Symphonie Nr.4, Op.32:

Over Bert den Hertog
Bert den Hertog werd in 1978 te Gouda geboren. Vanaf 1997 tot 2005 studeerde hij Hoofdvak Orgel bij Ben van Oosten, Bernard Winsemius en Willem Tanke aan het Rotterdams Conservatorium. Tijdens zijn studie won hij vier (inter-)nationale orgelconcoursen.

Bert heeft een afwisselende concertpraktijk en concerteerde op vele orgels in Nederland, België, Frankrijk, Rusland, Duitsland, Estland, Roemenië en Polen. Sinds 2010 is hij benoemd als hoofdorganist van de Oude Kerk te Scheveningen, waar hij het historische, 18e eeuwse Steevens/Lohman/Flentrop - orgel bespeelt. Tevens is hij sinds 2013 concertorganist en artistiek adviseur van de Stichting Orgel Elandstraatkerk (Den Haag Centrum), waar hij het unieke Franssen-orgel (43/III/P) uit 1906 bespeelt en promoot. Op dit orgel voert hij elk jaar verschillende grote orgelsymfoniëen en -cycli van o.a. Franck, Widor, Vierne, Dupré, Langlais en Messiaen uit.

Regelmatig treedt hij op als koorbegeleider in veeleisend repertoire voor koor en orgel. Van Berts spel verschenen inmiddels acht cd's (met repertoire uit alle stijlperioden) die in de internationale pers lovend werden besproken.

The American Organist schreef in 2009 over zijn interpretatie van de derde en zesde symfonie van Vierne: "His playing is passionate, powerful and poetic". Onlangs startte hij de online publicatie van de opnames van alle orgelwerken van J.S. Bach, in chronologische volgorde, op moderne orgels. Deze opnames zijn te beluisteren op diverse streamingdiensten zoals YouTube, Spotify, AppleMusic en Qobuz. Behalve kerk- en concertorganist is Bert ook orgel-en pianodocent aan de Stichting Muziekonderwijs te Leiderdorp.

 

Volledige kalender bekijken