Laatste nieuws

Helaas kan Wilbert Berendsen wegens een blessure op donderdag 20 juli geen orgel spelen tijdens de zomeravond bespeling in de Martinikerk. Hij wordt vervangen door Berry van Berkum, organist van de Nicolaïkerk te Utrecht.

Berry van Berkum studeerde orgel, improvisatie en piano aan het conservatorium te Arnhem bij respectievelijk Bert Matter en Jacques Hendriks. Daarna volgde hij interpretatiecursussen bij Harald Vogel (D), Louis Thiry (F) en improvisatie lessen bij Jan Welmers (orgel)en Bert van den Brink (piano).
Hij behaalde meerdere malen prijzen op internationale orgelconcoursen (o.a.bij het Dollard Festival D ). Met jazzsaxofonist Gijs Hendriks ( Utrecht) vormt hij een duo dat sinds 2001 regelmatig optreedt in de grote stadskerken in heel Nederland. Zij speelden ook op internationale festivals, waarbij nieuwe composities uitgangspunt vormen voor nieuwe improvisaties die het experiment met de akoestiek niet schuwen. Ook werd er samengewerkt met contrabassisten en percussionisten ( o.a. Nippy Noya ). In 2006 verscheen hun cd Tadadi met steun van het Thuiscopiefonds. Deze CD kreeg lovende recensies in binnen- en buitenland.
Sinds 2013 experimenteert hij in het ensemble “HOT” met Steven Kamperman (altklarinet) en Dion Nijland (contrabas). Zij speelden op verschillende festivals en richten zich op improvisatie van eigen composities die weer verwant aan thema’s van jazz legende Charlie Parker, Mingus en gregoriaanse thema’s.In 2016 verscheen hun eerste CD “Bird&Beyond”. Deze Cd kreeg overal lovende kritieken en reviews.( zie ook: www.hetorgeltrio.nl )
Naast zijn praktijk als concert organist in binnen – en buitenland maakte hij verschillende cd opnamen en radio opnamen ( voor KRO , NCRV , BRT ) met o.a. muziek van Messiaen,Welmers ,Frescobaldi en Bach.
Hiernaast participeert hij regelmatig in muziektheater voorstellingen en als organist en speler in kindervoorstellingen (o.a. “Alice in Orgelland” en “Help het orgel verzuipt!”) en maakte hij naam als improvisator.
Samen met Dirk Luijmes voerde hij voor het eerst de Sacre van Strawinsky uit op orgel. Zij voerden dit o.a. uit tijdens het Spring Dance Festival te Utrecht. Sinds 2012 is hij tevens actief als begeleider van “zwijgende” films d.m.v. improvisatie.
In 2011 is hij benoemd als organist van de Nicolaïkerk te Utrecht en als adviseur van de Stichting Culturele Evenementen Nicolaïkerk.

Sinds 2000 is Berry van Berkum werkzaam als componist. Daartoe volgde hij sinds 1998 compositie lessen bij Andries van Rossem en vanaf 2002 bij Klaas de Vries in Rotterdam. Hij schreef werken voor verschillende bezettingen , o.a. voor bayan , marimba , koor , orgel , saxofoon , djembé en harmonium ,strijkorkest en slagwerk; In 1990 was hij winnaar van de compositiewedstrijd uitgeschreven door de Kon. Ned. Organistenvereniging met een partita voor orgel. In 2010 ging “Wij, Mozes” muziektheater productie met muziek van Berry van Berkum in première te Rotterdam (geinitieerd vanuit Kunstfactor te Utrecht). Hij is lid van Geneco en initiator van nieuwe initiatieven rond het componeren (o.a. the Kitchen). Zijn muziek verscheen op verschillende CD`s. Hij schreef werken voor o.a. Marco Blaauw, Ties Mellema, Dirk Luijmes, Francine van der Heijden, Marcel Worms , Gerie Daanen. Zie voor overzicht van composities en geluidsfragmenten : Page composities. www.berryvanberkum.nl