My Calendar

Evenementen in september 2022–februari 2024

  • - Peter van de Velde (B), orgel
    Peter van de Velde (B), orgel

    Peter van de Velde (B), orgel


    1 september 2022

    HET PROGRAMMA

    Walcker-orgel 

    Johann Sebastian Bach
    (1685-1750) Präludium und Fuge in e, BWV 548 (Ed. Karl Straube, 1873-1950)

    Komm, süßer Tod, BWV 478 (Transcriptie Virgil Fox, 1912-1980)

    Fantasia in G (Pièce d’orgue), BWV 572 (Ed. Marcel Dupré)

    Richard Wagner
    (1813-1883) Vorspiel zu Parsifal (Transcriptie: Sigfrid Karg-Elert, (1877-1933)

    Franz Liszt
    (1811-1886) Präludium und Fuge über den Namen B-A-C-H

    DE ORGANIST
    Peter Van de Velde
    groeide op in Doel (België). Hij begon er op negenjarige leeftijd als autodidact met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij actief als organist in de plaatselijke kerk.In de Antwerpse kunsthumaniora kreeg hij op zijn zestiende zijn eerste muziek-onderricht. Hij studeerde er af met grootste onderscheiding en vervolgde zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium. Daar behaalde hij in 1996 het Meesterdiploma als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Begin 2002 werd Peter Van de Velde benoemd tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal waar hij sinds 2020 ook muziekdirecteur is. Hij is als organist ook verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk. Als concertorganist is Peter Van de Velde regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland. Hij concerteerde al in de meeste Europese landen en ook in Rusland, Japan, Egypte, Canada, de Verenigde Staten en op de Filipijnen. Zijn repertoire omvat alle stijlen, maar hij is vooral bekend als ambassadeur van de Belgische muziek, die hij vaak op het programma zet.

  • - Gijs van Schoonhoven, orgel
    Gijs van Schoonhoven, orgel

    Gijs van Schoonhoven, orgel


    8 september 2022

    HET PROGRAMMA

    Walcker-orgel

    Improvisaties bij de stomme film
    Tartuffe (1926)

    Tartuffe is een Duitse stomme film, geproduceerd door Erich Pommer in 1926. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Molière. De regisseurs hebben het basisplot in tact gehouden, maar hebben zich voornamelijk geconcentreerd op de personages van Orgon, de brave huisvader, die zich laat manipuleren door geloofsfanaticus(!). Tartuffe, die flirt met Elmire, de vrouw van Orgon.
    Ze introduceerden ook een framing-techniek, waarbij het verhaal een film-in-een-film wordt (zoals ook bij een raamvertelling). Een jonge acteur waarschuwt zijn grootvader voor diens kwaadaardige huishoudster.


    DE ORGANIST
    Gijs van Schoonhoven (1953) studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten waren onder meer Bert Matter en Wim Kloppenburg. Hij is stadsorganist van Enschede en als docent orgel en kerkmuziek verbonden aan het ArtEZ-Conservatorium te Enschede. Daarnaast is Gijs kerkmusicus van het Medisch Spectrum Twente. 

    In de loop der jaren heeft hij zijn medewerking verleend aan verschillende cd’s, radio- en televisieopnamen. Verder heeft hij een levendige concertpraktijk. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van diverse bundels met koraalvoorspelen bij het Liedboek voor de Kerken.  

    Hij geeft workshops aan de conservatoria te Riga, Weimar, Sofia, Birmingham, Wroclaw en Lodz. Gijs heeft zich gespecialiseerd in het improviserend begeleiden van geluidloze films uit het begin van de 20e eeuw.