Johannes Passion 2019 (semi-scenisch)

Johannes Passion 2019 (semi-scenisch)


5 april 2019

Locatie: Martinikerk

Toegangsprijzen:
- Normaal: € 32,50,-
- Donateurs: € 28,-
- Jeugd tot 18 jaar: € 15,-
Kaarten zijn online te bestellen of verkrijgbaar via VVV Doesburg (Gasthuisstraat 13). Op de avond zelf verkopen we in de kerk alleen kaarten indien het concert dan nog niet is uitverkocht.

Luthers Bach Ensemble (ripiënisten & solisten & barokorkest) o.l.v. Tymen Jan Bronda

Jaarlijks een Passion in Doesburg, een traditie in wording!
Nu weer Bach’s Johannes Passon in de Martinikerk.
Net als vorig jaar wordt ook deze passion semi-scenisch uitgevoerd, geregisseerd door Marc Pantus.

Pantus: “De Johannespassie is anders dan de Mattheuspassie, waar het lijden van Christus centraal staat. In de Johannespassie wordt veel minder getreurd, het is een grote lofzang op de overwinning van de dood en het leven na de dood. Deze passie is veel dramatischer en theatraler dan de Mattheus. De gang van de dood naar de wederopstanding maakt dat ik in deze semi-scenische versie zoveel mogelijk duisternis zoek in het begin en gaandeweg meer en meer het licht zoek. Met hulp van simpele rekwisieten als kaarsen, zaklampen, lange winterjassen en twee lange en smetteloos witte doeken doen we een poging het stuk zo dichtbij ons als mogelijk te krijgen, en zo normaal als het maar kan om te springen met de universele thema’s in het werk. Het ontroerende en schitterende slotkoraal uit de Johannes is het startsein voor de nieuwe tijd waarin de dood definitief overwonnen is. Alle lampen worden ontstoken en we laten de kerken waar we spelen badend in een verlossend licht”

Het projectkoor van de Lutherse Bach Academie sluit aan bij de bijna tweehonderd jaar oude traditie van concertante passie-uitvoeringen, waarbij de oorspronkelijke kerkelijke uitvoering is ingeruild voor een louter muzikale opvoering. Stonden er vroeger massale koren op het podium en werd er gespeeld op moderne instrumenten, tegenwoordig zijn de koren minder groot en wordt er gespeeld op (replica’s van) historische instrumenten met veel aandacht voor de historisch georiënteerde uitvoeringspraktijk. Het projectkoor bestaat uit 35 geoefende zangers en door de grotere omvang dan het kleinkoor krijgen koren en koralen een andere muzikale horizon. De liefhebber van de klassiek concertante uitvoeringen komt hier aan z’n trekken. Ook bij deze uitvoering zingen de solisten geheel uit het hoofd. Dat versterkt de emotionele lading van het verhaal.

Uitvoerenden
Luthers Bach Ensemble (ripiënisten, solisten & barokorkest)
Lutherse Bach Academie (projectkoor, solisten & barokorkest)
Marc Pantus (regie semi-scenische uitvoeringen) | Tymen Jan Bronda (artistieke leiding)
Anna Kellnhofer (sopraan) | Robert Kuizenga (altus) | Johannes Weiss (tenor) | Joris van Baar (bas) | William Knight (Evangelist) | Henk Timmerman (Christus)

[addtoany]

Volledige kalender bekijken