Gijs van Schoonhoven, orgel

Gijs van Schoonhoven, orgel


8 september 2022

HET PROGRAMMA

Walcker-orgel

Improvisaties bij de stomme film
Tartuffe (1926)

Tartuffe is een Duitse stomme film, geproduceerd door Erich Pommer in 1926. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Molière. De regisseurs hebben het basisplot in tact gehouden, maar hebben zich voornamelijk geconcentreerd op de personages van Orgon, de brave huisvader, die zich laat manipuleren door geloofsfanaticus(!). Tartuffe, die flirt met Elmire, de vrouw van Orgon.
Ze introduceerden ook een framing-techniek, waarbij het verhaal een film-in-een-film wordt (zoals ook bij een raamvertelling). Een jonge acteur waarschuwt zijn grootvader voor diens kwaadaardige huishoudster.


DE ORGANIST
Gijs van Schoonhoven (1953) studeerde orgel, kerkmuziek en muziektheorie aan het Arnhems Stedelijk Conservatorium. Docenten waren onder meer Bert Matter en Wim Kloppenburg. Hij is stadsorganist van Enschede en als docent orgel en kerkmuziek verbonden aan het ArtEZ-Conservatorium te Enschede. Daarnaast is Gijs kerkmusicus van het Medisch Spectrum Twente. 

In de loop der jaren heeft hij zijn medewerking verleend aan verschillende cd’s, radio- en televisieopnamen. Verder heeft hij een levendige concertpraktijk. Hij heeft meegewerkt aan de totstandkoming van diverse bundels met koraalvoorspelen bij het Liedboek voor de Kerken.  

Hij geeft workshops aan de conservatoria te Riga, Weimar, Sofia, Birmingham, Wroclaw en Lodz. Gijs heeft zich gespecialiseerd in het improviserend begeleiden van geluidloze films uit het begin van de 20e eeuw.

Volledige kalender bekijken